Imate odgovarajuću poslovnu ideju ali ne znate koja je najprimerenija forma privrednog društva za Vas?

kerdojel

Odabiranje pravilne poslovne forme je najverovatnije najvažnija odluka koja se mora doneti prilikom osnivanja firme. Vrlo je bitno da pre odluke konsultujete stručnjaka, budući da će neadekvatni odabir privrednog društva biti od velikog uticaja na poslovni i privatni život, odnosno na ličnu imovinu.


Na šta obratiti pažnju prilikom odluke?

 • Samostalnost privrednog društva
  Pravna forma privrednog društva ima velikog udela u stepenu slobode samostalnog odlučivanja vlasnika privrednog društva. Tako recimo, u firmi samostalnog preduzetnika odluku donosi vlasnik, dakle postoji velika sloboda privrednog društva, ali zato je svaka odgovornost na plećima vlasnika firme. Nasuprot ovome, u kapitalnom privrednom društvu odluke se donose od strane članova, ali to ne znači da je odgovornost ograničena na pojedinačne osobe. Stručno znanje ili kapital mogu biti veoma dobri razlozi da osnivamo firmu sami. Svaku formu društva je potrebno veoma temeljno proučiti i vagati prednosti i mane.
 • Rizik/odgovornost (Najveća razlika između Kapitalnih društava i samostalnih preduzetničkih formi je stepen odgovornosti)
  Pravne forme Odgovornost
  Samostalna preduzetnička forma Lična odgovornost preko lične imovine
  Građansko Pravno Društvo (GbR) Članovi u principu odgovaraju celokupnom imovinom za dugove društva, uključujući i ličnu imovinu.
  Komanditno društvo (KG) Član komanditnog društva lično odgovara sopstvenom imovinom
  Privredno društvo sa ograničenom odgovornošću UG (Mini GmbH) Odgovornost se ograničava na imovinu društva
  Društvo sa ograničenom odgovornošću (GmbH) Odgovornost se ograničava na imovinu društva
  Društvo sa ograničenom odgovornošću – engleska forma (Ltd) Odgovornost se ograničava na imovinu društva
  Društvo sa ograničenom odgovornošću i Komanditno društvo (GmbH& Co.KG) Za razliku od tipičnog Komanditnog društva, lično odgovorna osoba zapravo nije osoba nego jedno Društvo sa ograničenom odgovornošću (GmbH). Cilj ovog društva je smanjenje ili isključivanje rizika od odgovornosti za osobe koje stoje iza privrednog društva.
  Društvo sa ograničenom odgovornošću – engleska forma (Ltd) i Komanditno društvo Za razliku od tipičnog Komanditnog društva, lično odgovorna osoba zapravo nije osoba nego jedno Društvo sa ograničenom odgovornošću – engleska forma (Ltd)
  Akcionarsko društvo Akcionarsko društvo odgovara samo sopstvenom društvenom imovinom.
 • suma osnovnog kapitala i troškovi osnivanja
  Pravna Forma Osnovni Kapital
  Samostalno preduzetništvo Nema zakonom određen minimalni kapital
  Građansko Pravno Društvo (GbR) Nema zakonom određen minimalni kapital
  Komanditno društvo Nema zakonom određen minimalni kapital
  Privredno društvo sa ograničenom odgovornošću UG (Mini GmbH) Najmanje jedan evro, na osnovu ovog osnovnog kapitala postoji pravni akt koji nalaže da 25% godišnjeg profita mora biti obezbeđeno kao rezerva, sve dok rezerva ne dostigne minimalni kapital koji je potreban za klasični vid društva sa ograničenom odgovornošću (GmbH)
  Društvo sa ograničenom odgovornošću (GmbH) Osnovni kapital je najmanje 25.000 evra, i potrebno je uplatiti barem jednu četvrtinu, a najbolje 12.500 evra
  Društvo sa ograničenom odgovornošću – engleska forma (Ltd) Najmanje jedna funta sterlinga
  Društvo sa ograničenom odgovornošću i Komanditno društvo (GmbH& Co.KG) Osnovni kapital je najmanje 25.000 evra, i potrebno je uplatiti barem jednu četvrtinu, a najbolje 12.500 evra
  Društvo sa ograničenom odgovornošću – engleska forma (Ltd) I Komanditno društvo Najmanje jedna funta sterlinga
  Akcionarsko Duštvo Osnovni kapital je najmanje 50.000 evra
 • Poreski aspekti o oporezivanju preduzeća ne mogu se dati uopšteni detalji. Kakve poreze treba uzeti u obzir pre svega zavisi od pravne forme privrednog društva. Upravo zato, poreske forme je potrebno precizirati sa poreskim stručnjakom koji Vam može ponuditi i mogućnosti poreskih olakšica.
 • Propisano Računovodstvoknjigovodstveni (obračunski) izveštaj na godišnjem nivou je obavezno za svaku vrstu kompanije. Takođe postoje razlike između malih i velikih preduzeća. O razlikama se takođe konsultujte sa poreskim savetnikom
 • Troškovi osiguranja (npr. radna odgovornost i zdravstveno osiguranje) Kakve vrste osiguranja je zapravo potrebno obezbediti i koje forme imaju smisla?
  -zdravstveno osiguranje
  -osiguranje od nesreće
  -Penziono osiguranje
  -Osiguranje za nezaposlene
  -Korporativno osiguranje npr. Osiguranje od odgovornosti
  Svaka nova firma i proizvodna forma firme imaju potrebe za različitim tipovima osiguranja. Tražite savet od agenta ili stručnjaka za osiguranje.
 • Trgovinski registarOne firme koje u sastavu poslovanja imaju i trgovinske poslove, potrebno je registrovati u Trgovinskom registru. Registracija se podnosi u nadležnom okružnom sudu, a potrebna je i potvrda identiteta preko notara. Izbegavanje registracije povlači novčanu kaznu
 • Obaveza revizije, knjigovodstvena revizijaRevizija knjigovodstvenog stanja od strane nadležnih revizora i Inspekcije je obavezno za svaku srednju i veliku firmu, a odnosi se na godišnji presek i bilanse preduzeća. Iako su ovakve revizije uglavnom dosta skupe, one su obaveza i isti počivaju na zakonskoj osnovi.
 • Obaveza prikaza javno dostupnih finansijskih izveštajaOva obaveza je prisutna kod svih formi koje imaju odgovorno lice u smislu pojedinca, odnosno sve do trgovinskih društava kao što su (GmbH & Co. KG).

TKo profitira putem naših usluga?

 • Preduzetnici početnici
 • Firme koje se šire unutar države, ali imaju potrebu za drugom pravnom formom,
 • Firme koje se šire u inostranstvu i imaju potrebu za filijalama ili predstavništvima.
 • Onima koji počinju poslovanje ponovo nakon stečajnog postupka. Sa paketom „Neustart Limited & Co. KG“ možete da krenete ispočetka bez bojazni za gubitkom lične imovine (osiguranje imovine)
 • Vlasnicima Offshore firmi, koji iz nekih razloga na žele da se prikazuju u poslovnom svetu (anonimno poslovanje)
 • Firme kojima su potrebni sertifikovani prevodi

Imate potrebe za dodatnim uslugama?
Nakon osnivanja firme, i dalje Vam stojimo na usluzi. Pročitajte pod stavkom USLUGE koje još servise Vam možemo ponuditi. Imate još nekih pitanja? Kontaktirajte nas!

 

Ponuda osnivanja firme

Nemačka:

 • Preduzetnička i komanditna društva (GbR, KG)
 • Kapitalna društva (UG -„Mini GmbH“, GmbH, Ltd, AG)
 • Mešovita društva (GmbH & co.KG, Ltd. & Co.KG)


Švajcarska:

 • Kapitalna društva ( GmbH, AG)


Offshore firme

 • SAD, Panama

Srbija:

 • Komanditna društva (KG)
 • Kapitalna društva (OHG, GmbH, AG)


Engleska:

 • Kapitalna društva (Limited)


Crna Gora:

 • Kapitalna društva (GmbH, AG)

 

Ukoliko ovde ne nađete odgovor na Vaše pitanje, najjednostavnije je da nam pošaljete poruku. Poruku možete poslati na nemačkom, engleskom, mađarskom, srpskom ili hrvatskom jeziku.

Ne pružamo pravne ili poreske savete. Ove usluge pružaju naši saradnici – poreski savetnici i advokati. Sva inostrana i nemačka osnivanja firmi poveravamo akreditovanim pravnicima (notarima, advokatima).